Svalbard och isbjörnar
– ett arktiskt äventyr.

Upptäck det fantastiska arktiska landskapet med sina glaciärer och fågelklippor. Här, norr om polcirkeln, får du njuta av midnattssolens långa dagar och ljusa nätter. Det är stor chans för att du får se "Kungen av Arktis" – isbjörnen. Resan varar i sex dagar och man tillbringar en till två nätter i land och resten ombord på fartyget, seglande längs Spetsbergens västkust.

Första dagen åker vi ut på en traditionell hundspanns-utflykt där hundarna tar oss längs det storslagna landskapet. Dagarna efter besöker vi de två byarna Longyearbyen och ryska Barentsburg. Därefter är det dags att se på några fantastiska fjordar samt Monacoglaciären, och om isen tillåter reser vi norr om den 80:e breddgraden mot Moffen, en ö där man ofta kan se valross. Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästra kust, och där växlar landskapet mellan stora tundror, alpina toppar och dramatiska glaciärer som vältrar sig ner i havet. Vi får se Ny-Ålesund, en tidigare gruvby som idag hyser en avancerad forskningsstation. Innan vi avslutar vårt äventyr i Longyearbyen åker vi en bit i Isfjorden. Detta är Svalbards mest kända fjordsystem, med stora U-formade dalar som jätteglaciärer karvat ut ur berget för mer än 10 000 år sedan.

   
 

PROGRAM – DAG FÖR DAG


Dag 1 – Avresa 05 juni

Vid ankomsten skjutsas du till Spitsbergen Hotel, där du tillbringar natten.

Dag 2 – 06 juni

Hundspannsutflykt! Hundsläde har långa traditioner på Svalbard. Tystnaden, samspelet mellan människor och hundar och det storslagna landskapet som omger oss, sätter variga spår i minnet. På denna turen hämtas ni på hotellet, och sen kör vi med bil in över Adventdalen. På vägen kör vi inom hundgården i Bolterdalen där vi hämtar hundarna som skal dra slädarna. Där efter går turen med bil upp den spektakulära vägen förbi Gruva 7.

2-rätters middag på Spitsbergen hotell på kvällen

Dag 3 – 07 juni

Följ med på en sightseeingtur i Longyearbyen, som slutar vid piren där du går ombord på MS Nordstjernen. Vår första anhalt är den ryska bosättningen Barentsburg, där vi får möjlighet att besöka Pomormuseet (frivilligt) och se på en livlig folklore-show. På eftermiddagen fortsätter vi ut ur Isfjorden och sätter kursen norrut längs Prins Karls Forland.

Dag 4 – 08 juni

Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80° N Vi ägnar dagen åt att kryssa mot Monacoglaciären och passerar ett antal små holmar där ejdrar häckar på sommaren. Om vi har tur får vi syn på en isbjörn på äggjakt. Om isen tillåter seglar vi norr om den 80:e breddgraden mot ön Moffen, där man ofta kan se valrossar.

Dag 5 – 09 juni

Kongsfjorden och Ny-Ålesund Det här är den största fjorden på Spetsbergens nordvästra kust. Eventuellt besöker vi också en stor fjord i närheten som kallas Krossfjorden. Landskapet är omväxlande, från stora tundraslätter till alptoppar med dramatiska glaciärer som vältrar sig ner i havet. Längst in i fjorden ser vi den majestätiska glaciären Kongsbreen. Senare besöker vi Ny-Ålesund. Detta var tidigare en kolgruveby, men är idag centrerad kring en avancerad forskningsstation.

Dag 6 – 10 juni

Isfjorden och Longyearbyen Isfjorden i centrala Spetsbergen är Svalbards mest prominenta fjordsystem. Vi ägnar morgonen åt att segla mot Longyearbyen. När vi seglar in i Isfjordens yttre delar förändras landskapet. Man blir fascinerad av de U-formade dalar som enorma ismassor karvat ut ur bergen för 10 000 år sedan. När vi ankommer Longyearbyen har du resten av dagen ledig. En avskedsmiddag serveras på hotellet.

Dag 7 – 11 juni

Spetsbergenäventyret har nu tyvärr nått sitt slut. Efter skjutsen till flygplatsen är det dags att fara hem.

För bokning, 
fullständiga resevillkor eller mer information kontakta: explorer@hurtigruten.com 
och uppge koden "VAGABOND"
eller ring 0771-990 490