Ska du någon gång i ditt liv bestiga ett berg så ska du satsa på Kilimanjaro.


Inget annat berg bjuder på så fantastiska naturupplevelser som Afrikas högsta! Det är en imponerande syn som majestätiskt stiger upp ur Tanzanias savann.

Den här expeditionsresan är för dig som bara nöjer dig med det bästa. Med två svenska och flera lokala guider kan du känna dig trygg och snabbt bli en i gruppen. Vi kommer att vandra upp via Machame Route, som är den vackraste leden på Kilimanjaro – från savann till tropisk regnskog vidare upp till alpint klimat. För natur- och fotointresserade är Kilimanjaro inget annat än en dröm, då vi under hela resan är omgivna av sagolika miljöer. Dessa fantastiska vyer är svåra att beskriva – de måste helt enkelt upplevas!

Efter bestigningen av berget tar vi oss vidare till den legendariska Ngorongorokratern. Ett av Tanzanias vackraste områden med safari i världsklass. Här avslutar vi hela expeditionsresan med en spännande och vacker safari där Afrikas vilda djur går att se i deras naturliga miljö på den stora savannen. Trots att 5 895 meter är en respektabel höjd är Kilimanjaro ett berg som de flesta klarar av att ta sig upp på. Du behöver givetvis bra fysik, men vare sig specialutrustning eller förkunskaper i klättring krävs.  


PROGRAM – DAG FÖR DAG

DAG 1: FLYG TILL TANZANIA

Flyg till Kilimanjaro Airport, Moshi. Vi anländer på kvällen och körs direkt till fina Protea Hotel Aishi, som ligger vackert på sluttningen av Kilimanjaro. Här checkar vi in och äter vår första gemensamma middag.

DAG 2: MOSHI

Acklimatiseringsdag. Efter frukosten tar vi vår buss en bit och vandrar upp till ett vackert vattenfall med smältvatten från Kilimanjaros toppglaciärer. På eftermiddagen besöker vi marknaden i byn Moshi och har genomgång inför bestigningen och förberedelser av den personliga utrustningen.

DAG 3: MACHAME CAMP, 3 018 M Ö.H.

Efter en tidig frukost åker vi buss till Machame Gate, på 1 800 meters höjd. Vandringen går sakta uppför genom tät och vacker regnskog. Sikten vidgas först när vi når Machamelägret på drygt 3 000 meters höjd. Dagens vandring tar runt sju timmar i lugnt tempo. Vi stannar ofta för att fotografera och fylla på vätska. 

DAG 4: SHIRAPLATÅN, 3 840 M Ö.H.

Nästa etapp leder brant upp till Shiraplatån samtidigt som vi lämnar regnskogen bakom oss. Stigningen denna dag är cirka 800 höjdmeter och bergets högsta del skymtar i blickfånget. Etappmålet efter fem till sju timmars vandring är Shiralägret som ligger på 3 840 meters höjd.

DAG 5: GREAT BARRANCO, 3 860 M Ö.H.

Vi vandrar i riktning mot toppen och når 4 600 m ö.h. Luften börjar verkligen kännas tunn vid denna höjd, men snart bär det av nedåt igen. Vi vandrar 700 höjdmeter ner till dalen Great Barranco, vilket är mycket positivt ur acklimatiseringssynpunkt. Natten tillbringas på 3 860 meters höjd.

DAG 6: KARANGA CAMP, 3 960 M Ö.H.

Vandringen börjar uppför Barranco Wall och fortsätter vidare under Kibos isfält. Vi går ner i Karangadalen och tar sedan en sista brant upp till lägerplatsen Karanga Camp på 3 960 meters höjd. Den ligger på sluttningarna mot staden Moshi och vid klart väder kan vi se hela vägen ner till djungeln och Tanzanias slätter.

På kvällen njuter vi av solnedgången från kullarna innan vi tar oss till hotellet. Lunch och middag ingår.

DAG 7: BARAFU CAMP, 4 600 M Ö.H.

Denna dag börjar vi med att gå genom en stenöken med spännande formationer. Vägen bjuder på både branter, gröna oaser och nedförsbackar. Vi anländer i tid för lunch till Barafulägret som ligger på 4 600 meters höjd och är baslägret före toppattacken. Vi äter sedan en tidig middag eftersom vi ska gå upp innan midnatt. Detta är en relativt kort dag, vilket är bra inför toppattacken.

DAG 8: KILIMANJAROS TOPP, 5 895 M Ö.H.

Strax innan midnatt gör vi oss redo med pannlamporna för att ta oss den sista biten upp mot toppen. Leden sicksackar sig uppför till Stella Point på kraterkanten. Nu är det endast 140 höjdmeter kvar tills vi står på toppen och beundrar soluppgången. Det är bland de vackraste vyer man kan se. Vi tar förstås de obligatoriska toppfotona innan vi vänder nedåt igen. Väl nere i baslägret och efter några timmars vila, bär det av ner till Mwekalägret där vi firar med en god natts sömn.

DAG 9: PROTEA HOTEL AISHI

Den sista vandringsdagen går genom tät regnskog med fantastisk grönska. Väl nere vid bergets fot åker vi tillbaka till vackra Protea Hotel Aishi, där vi tar ett välförtjänt dopp i poolen och avslutar kvällen med bubbel, diplomutdelning och en god middag.

DAG 10: NGORONGORO

Efter en skön sovmorgon och härlig brunch tar vi vår buss och åker norrut till legendariska Ngorongorokratern. Detta är ett av Tanzanias finaste områden med safari i världsklass. Vi bor på spektakulära Ngorongoro Crater Lodge, en femstjärnig lyxlodge som måste ses för att förstås. Vi äter en god middag och njuter av den vackra utsikten över kratern.

DAG 11: SVERIGE

Efter en tidig frukost beger vi oss ut med våra safarijeepar för att med egna ögon se Afrikas vilda djur. Har man tur kan man se "The Big Five". På eftermiddagen åker vi till flygplatsen och reser tillbaka till Sverige med ett stort äventyr i ryggsäcken.

 
För mer detaljerad information, och för bokning Ring
08-540 254 40 eller klicka här!