Kyoto med sina fantastiska tempel och helgedomar, geishaspaning och sakeprovning. Sumobrottning i Fukuoka, historisk spis i Hiroshima och varma källor i Hakone. Resan avslutas i världens största stad Tokyo med allt vad den erbjuder av häftig arkitektur, konst, fantastisk mat och shopping. Åk med oss på en resa till Japan där vi samlat godbitarna till en resa i mer komprimerad form. 

Vi färdas med tåg mellan orterna vi besöker, och städerna väljer vi att se mestadels till fots och transporterar oss med kollektiva färdmedel. Vi bor bra på mellanklasshotell samt en natt på ryokan, traditionellt japanskt gästgiveri med varma källor.
   
 

PROGRAM – DAG FÖR DAGDag 1 - Avresa

Flyg till Japan

Dag 2 - Kyoto

Ankomst till Osaka flygplats. Transfer till Kyoto där vi börjar med en gemensam välkomstlunch. Närmare 2000 tempel, shintohelgedomar och zenbuddhistiska trädgårdar finns samlade i denna vida miljonstad. Vi åker till de östra bergen och Kiyomizutemplet, symbolen för staden Kyoto. I mitten av november har vanligtvis lönnlöven börjat skifta färg och under resans gång bör vi få vara med om denna prakt. Vi går nerför sluttningarna av Östra bergen längs trevliga gator där de traditionellt gjort keramik. Sen eftermiddag avslutar vi vår första ankomstpromenad i stadens kärna, Gion.

Dag 3 - Kyoto

Det finns över 14 000 sorter av det japanska risvinet sake. På förmiddagen besöker vi ett av Kyotos sakebryggerier och får lära oss mer om tillverkningen och avslutar besöket med en provsmakning. Vi åker vidare till Fushimi Inari – helgedomen, känt för sina tusentals röda torii-portar och dedikerat till risguden inom shintoismen. Vi gör en promenad här innan lunch.

Vi har lite fri tid innan vi samlas sen eftermiddag för att gå på geishaspaning i Gion. Idag finns bara ett par hundra geishor kvar i Kyoto, och de flesta av dem bor här i Gion, en mycket välbevarad stadsdel med låg bebyggelse i trevliga kvarter som är perfekta att strosa omkring i. Vi kommer också till Kyotos stora nöjesdistrikt Pontocho där det vimlar av små restauranger och barer.  

Dag 4 - Kyoto – Fukuoka

På morgonen åker vi med superexpresståget Shinkansen från Kyoto till Fukuoka dit vi kommer fram vid lunchtid. Fukuoka har i tävlingar utsetts som världens bovänligaste stad. Vi ser lite av deras moderna satsningar på att blanda modernitet med natur och gör en stadsvandring.

Klockan fyra på eftermiddagen är vi på plats i Sumostadion och ser den stora turneringen som äger rum här i Fukuoka just i november varje år. Det är närmare 400 matcher på en dag, men vi ser bara de sista 20 matcherna när de 40 högst rankade inom sumons värld ska göra upp. Det är ett riktigt folknöje och publiken är högljutt passionerade.

Dag 5 - Fukuoka – Hiroshima

Vi åker vidare med Shinkansen till Hiroshima. Vi gör en utflykt med lokaltåg och båt till Miyajimaön strax söder om Hiroshima. Här finns den berömda shintohelgedomen på vatten - Japans mest fotograferade objekt. Ön är mycket naturskön och det kommer att finnas tid att promenera runt här.

På eftermiddagen besöker vi Fredsparken och Atombombsmuseet. Genbakudomen i Fredsparken är själva symbolen för atombomben och passeras var dag av mängder av Hiroshimabor. Vi gör en gemensam promenad i parken och färdledaren berättar om historien och de olika monumenten. Vi har sedan lagt in egen tid för besöket på museet och du bestämmer själv hur mycket tid du vill ägna där.

Dag 6 - Hiroshima – Hakone

Vi åker Shinkansen i drygt fyra timmar till Odawara och vidare till Hakone nationalpark som ligger vid Fuji-bergets fot. Hit kommer många japaner för att njuta av den fina naturen och bo på något av de många ryokans med varma källor som finns här. Vi gör som dem och checkar in på ett ryokan där vi sjunker ned i varma källor, och på kvällen äter vi en gemensam middag med flera olika vackert presenterade rätter.

Dag 7 - Hakone – Tokyo

På morgonen har vi tid att ta ytterligare ett bad innan vi reser vidare till Tokyo, världens största stad med 34 miljoner invånare.

Efter lunch åker vi till den konstgjorda ön Odaiba. Här ser vi ett Japan som tveklöst blickar västerut. Här samsas det mest moderna i japansk arkitektur med ett nytänkande om hur ett nytt och grönt Tokyo ska se ut. Hur ska alla få plats när det samtidigt planeras för ett grönare Tokyo där alla vill bo större? Här får vi svaren på hur Tokyo har tagit sin stadsplanering till nya nivåer. I skymningen ser vi Tokyos maffiga skyline när tar vi det förarlösa tåget in till stadskärnan.

Dag 8 - Tokyo

Vi börjar dagen med ett besök i stadsdelen Roppongi där man under 2000-talet gjort Tokyos tydligaste satsning på konst. Här har något som populärt kallas för Konsttriangeln vuxit fram under senare år. Vi ser den enorma byggnaden Roppongi Hills samt besöker Suntory Art Museum som ligger i området Midtown.

Efter lunch fortsätter vi vår färd i det nya Tokyo med att flanera längs Tokyos mest modemedvetna område, Omotesando. Här har Chanel, Comme des Garcons, Louis Vuitton och många fler satsat på sina mest exklusiva butiker. Vi går längs Omotesando till Harajuku och ser den del av Tokyo som har blivit centrum för ungdomskulturen i Japan.

Vi fortsätter förbi det trendiga Shibuya innan vi avslutar vår rundvandring med Tokyos största stadsdel, Shinjuku. Det är den tågstation på jorden som sägs ha mest förbipasserande per dag, någonstans mellan två och tre miljoner. Här finns Tokyos högsta skyskrapor och ett besök i arkitekten Kenzo Tanges stadshus ger en makalös vy över staden med 13 miljoner människor.

Dag 9 - Tokyo

En dag för fria aktiviteter i Tokyo. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

Dag 10 - Hemresa

Transfer till Narita flygplats. Flyg hem till Sverige


För bokning eller vidare läsning klicka här